Government Code 12945.7, explainedTime off after a death, and 2027 changes
Losing someone is hard enough without worrying about work. Here is what California’s statute on time off after a death says, part by part, including the SB 1149 change starting January 1, 2027.
Government Code 12945.7 lets you take up to five days off after the death of a family member: a spouse, child, parent, sibling, grandparent, grandchild, domestic partner or parent-in-law. It covers employers with 5 or more employees and public employers, once you have worked there 30 days. Starting January 1, 2027, SB 1149 adds a “designated person,” someone related to you by blood or who is like family to you.
Section 12945.7 took effect January 1, 2023. It is part of FEHA, California’s workplace civil rights law. It makes it unlawful for a covered employer to refuse your request for a few days to grieve, make arrangements, and be with family.
Each card covers one key part of the statute as it reads through 2026. Short quotes are the statute’s own words.
(a)(1)–(2)
Who is covered
You must have worked for your employer at least 30 days before the leave starts. Employers with 5 or more employees are covered, and so are the state, cities, counties and other public employers. Some state workers fall under a separate law instead.
(a)(3)
Who counts as family
Family means “a spouse or a child, parent, sibling, grandparent, grandchild, domestic partner, or parent-in-law,” using CFRA’s definitions. There is no age limit on a child.
(b)–(d)
Up to five days, within three months
Your employer may not refuse “up to five days” of leave after a family member dies. The days do not have to be in a row, and you finish them within three months of the death.
(e)
Pay and your employer’s policy
Your employer’s bereavement policy applies. With no policy, the days may be unpaid, but you can use vacation, personal leave, accrued sick leave or comp time. If a policy offers fewer than five days, you still get five, and the extra days may be unpaid.
(f)
Proof of death
If your employer asks, you provide proof within 30 days of the first day of leave. Examples include a death certificate, a published obituary, or a note from a mortuary, funeral home, religious institution or government agency.
(g)–(h)
No retaliation or interference
Your employer may not fire, demote, fine, suspend or otherwise punish you for taking the leave or for giving information about it. It also may not interfere with, restrain or deny it.
(i)
Discretion
Your employer must not share your request or your documents, except with internal staff or lawyers who need them, or as the law requires.
(j)–(k)
A separate right, and union contracts
This right is “separate and distinct” from CFRA. It does not apply under a qualifying union contract that already gives equivalent bereavement leave, covers wages, hours and working conditions, pays overtime premiums, and pays at least 30 percent above the state minimum wage.
§ 03
Section 12945.7 in 2027: the SB 1149 change
SB 1149 was approved on September 27, 2026, and takes effect January 1, 2027. It amends section 12945.7 to cover a “designated person.” Some of the online copies of the statute will show the older text until they update.
Who it covers. Someone related to you by blood, or whose connection to you is the equivalent of a family relationship. That can include a close friend or chosen family.
When you name them. You can identify the person when you ask for leave.
A limit. Your employer may limit you to one designated person in a 12-month period. This limit does not apply to the family members already listed.
What stays the same. Published summaries of the bill say the rest stays the same: five days, the three-month window, the 30-day rule and the proof rule. The amount of leave does not grow.
Section 12945.7 after a stillbirth or the death of a newborn
If your baby was born alive and then died, that is the death of a child. Section 12945.7 applies on its plain terms.
After a stillbirth, the answer is less clear. Section 12945.7 does not say whether a stillborn baby counts as a “child,” and we found no state guidance on it, so it is an open question. What is clear is that stillbirth is covered by Government Code 12945.6, which gives up to five days, and by pregnancy leave under section 12945 for your recovery. See stillbirth leave in California.
§ 05
Section 12945.7 vs. section 12945.6
Both give up to five days, but for different losses.
Gov. Code §12945.7
After the death of a family member, and a designated person from 2027
Up to 5 days per death, within 3 months
Your employer may ask for proof of death
Separate from CFRA
Gov. Code §12945.6
After a miscarriage, stillbirth, failed adoption, failed surrogacy or unsuccessful assisted reproduction
Up to 5 days per loss, capped at 20 days in 12 months
The statute does not require proof of the loss
Separate from other FEHA leave
§ 06
Government Code 12945.7 questions
Is leave under Government Code 12945.7 paid?
Only if your employer’s policy pays it. Otherwise, the five days may be unpaid, but you can choose to use vacation, personal leave, accrued sick leave or comp time. If your employer’s policy gives fewer than five paid days, you still get five days in total, and the rest may be unpaid.
Can my employer ask for proof of the death?
Yes. If your employer asks, you must provide documentation within 30 days of the first day of your leave. A death certificate, published obituary, or written note from a mortuary, funeral home, religious institution or government agency all count. Your employer must not share it except with people who need it.
Who can be a designated person starting in 2027?
Under SB 1149, someone related to you by blood, or whose connection to you is the equivalent of a family relationship, such as a close friend or chosen family. You can name the person when you ask for leave. Your employer may limit you to one designated person every 12 months.
Does section 12945.7 cover my in-laws or grandparents?
Yes for both parents-in-law and grandparents, which the statute lists by name. Other in-laws, such as a brother-in-law, are not listed by name. Starting in 2027, you may be able to name one of them as your designated person if your bond is the equivalent of family.
Can I be fired for taking time off after a death?
No. Section 12945.7 bars firing, demoting, fining, suspending or otherwise punishing you for taking the leave. You generally have 3 years from the unlawful act to file with the California Civil Rights Department, which you must do before suing. After you get a right-to-sue notice, you have 1 year to file a lawsuit. See retaliation after taking leave.
This page gives general information about California law as of November 2026. It is not legal advice, and reading it does not create an attorney-client relationship. Every situation is different; talk with a lawyer about yours.
Free case review
Talk with a California employment lawyer
We work exclusively for workers. Tell us what happened and we will explain your options. Free virtual consultations. Se habla español.